Fot

 Människans fot består av ett stort antal ben, muskler, leder och ledband vilket gör den till en komplicerad struktur som ska klara hög belastning samt en smidig och kontrollerad rörelse. Nedan finner du typiska besvär relaterade till foten.

Boka din behandling idag

Våra duktiga naprapater hjälper dig så fort som möjligt. I bokningssystemet hittar du olika typer av behandlingar för olika tillfällen. Är du osäker på vilken du bör ta? Ring oss eller boka en vanlig naprapatbehandling så kan vi hjälpa dig!

fot naprapat

Besvär – fot

Fotledsstukning

Fotledsstukning är en mycket vanlig skada som ofta uppkommer av en plötslig sidorörelse eller vridning av foten. Vi har anatomiskt fler stabiliserande ligament på insidan av foten än på utsidan och därför sker så mycket som 90 procent av alla fotledsstukningar på utsidan, då foten rör sig i en inåtrotation och supination. De yttre ledbanden som ska förhindra att foten hamnar i ett ytterläge stäcks då ut maximalt och kan således brista delvis eller helt.

Mycket vanlig skada som föranleds av en plötslig sidorörelse eller vridning av foten. Den vanligaste fotledsskadan (kring 90 procent av alla fotledsstukningar) är att en fot har vridits inåt i en inåtrotation och supination. De yttre ledbanden som förhindrar att foten hamnar i ett ytterläge vid denna rörelse sträcks då maximalt, och kan således brista antingen partiellt eller helt och hållet. Den höga frekvensen av yttre ledbandsskador i förhållande till inre beror både på fotens anatomiska grundposition och på att foten har fler stabiliserande ligament på insidan av foten än vad den har på utsidan.

Symptom

Smärta och svårighet att belasta foten. Svullnad kring fotleden. Instabilitetskänsla. I vissa fall synligt hematom (blåmärke).

Behandling av fotledsstukning hos oss på Muskelcentrum

Vid fotledsskada ska akut omhändertagande enligt den så kallade PRICE-principen ske så snabbt som möjligt. Detta för att snabbt minska svullnad och smärta samt skydda foten från ytterligare skada. Det första våra Naprapater gör är att utföra en noggrann undersökning för att fastställa vilken/vilka strukturer som skadats i samband med traumat. Viktigast är att utesluta mer allvarligare diagnoser såsom fotledsfraktur eller liknande.

Steg 2 är att behandla svullnaden som uppstått. Vi använder oss av specifika tekniker för att påskynda borttransport av vätska. Beroende på smärtnivå använder vi också behandlingstekniker för att minimera smärta.

Den viktigaste delen i behandlingen är ett individuellt rehabiliteringsprogram. Det hjälper våra Naprapater till med.

 

 

Plantarfasciit

Med plantarfasciit menas en inflammation i det vävnadsband som har sitt ursprung vid hälbenet och löper längs med fotvalvet på undersidan av foten. Bandet upprätthåller hålfotsbågen och fördelar vikten över foten vid löpning och gång. Höga eller låga fotvalv, dåliga skor eller idrottande på hårt underlag är möjliga orsaker till besvär.

Symptom

Smärta under och kring hälen. Svårigheter att belasta foten då det gör ont i hälen. Ökad smärta på morgonen.

 

Mortons neurom

Mortons neurom är ett tillstånd där känselnerverna mellan andra och tredje eller vanligtvis tredje och fjärde mellanfotsbenen pressas samman och därmed kläms.
Det kan ske pga för trånga skor eller nedsjunket fotvalv. Smärtan brukar beskrivas skarp eller som en stöt. Syndromet är belastningsrelaterat då det vid varje steg/fotisättning kan domna, stråla eller smärta i nervens utbredningsområde.

Symptom

Smärta under foten, lokaliserad till en viss punkt. Kan även stråla upp mot fotryggen, samt ge känselnedsättning i tårna.

Behandling

Skapa separation av mellanfotsbenen är en viktig del för att bli av med smärtan. Andra metoder som att sätta nålar in i knuten, använda sig av fokuserad stötvåg för att få input in i knuten och mjukdelsbehandling för spänd muskulatur runtomkring kan ge goda resultat. Avlastning som exempelvis bredare skor och skoinlägg som minskar trycket under skon kan vara till stor hjälp.

 

 

Hälsmärta

Under hälbenet sitter en fettkudde avsedd att skydda området och dämpa belastningen. Upprepade stötar eller en plötslig och kraftig smäll mot hälen kan göra att den överbelastas och vid upprepade stötar kan fettet flytta sig åt sidorna. Detta ger ett minskat skydd kring hälbenet, känsligare vävnader blottläggs och smärta kan uppkomma. Hälsmärta kan även bero på andra orsaker.

Symptom

Smärta över hälen. Hälsmärta vid belastning.

Behandling av smärta från fettkudde hos oss på Muskelcentrun

Den viktigaste behandlingen är avlastning och vi har flera olika hjälpmedel som minskar stötbelastningen vilket innebär minskad irritation och smärta. I vissa fall kan individuellt avgjutna fotbäddar/skoinlägg vara en bra lösning. Oavsett vilket så kan våra Naprapater hjälpa dig.

Hälsenebesvär

Smärta i hälsenan beror antingen på akut skada eller längre tids överbelastning. Den akuta skadan orsakas ibland av en bristning i senan med en blödning och svullnad som följd vilket också ger upphov till smärta. En stramhet i vadmusklerna kan vara en annan orsak till smärta i hälsenan.

Hälsenebesvär drabbar ofta idrottsaktiva på både motions- och elitnivå, t ex friidrottare där löpning och hopp ingår. Ofta kan orsakerna vara ensidig belastning, ökad träningsmängd, byte av underlag, överpronation, korta vadmuskler, nedsatt ledfunktion i fotleden eller dåliga skor.

Symptom

Morgonstelhet, smärta under och efter aktivitet, tryckömhet och/eller svullnad över senan, knäppningar vid rörelse, nedsatt styrka och hälta.

Behandling av hälsenenbesvär hos oss på Muskelcentrum

Våra Naprapater hjälper dig att bedöma skadans art och svårighetsgrad. Ofta kan en ultraljudsundersökning utföras för att bedöma kvaliteten på hälsenan. Vi behandlar överbelastningsrelaterade hälsenebesvär framgångsrikt med en kombination av fokuserad stötvågsbehandling, dry needling och specifika rehabiliteringsövningar.

 

Hälsporre

Hälsporre står i nära relation till plantarfasciit. Runt 70 procent av dem som fått diagnosen plantarfasciit lider även av hälsporre. Diagnosen hälsporre ställs med röntgen som visar ett litet benutskott från plantarfasciians infästning vid hälbenet. Förhållandet mellan plantarfasciit och hälsporre är ännu inte helt känt. Exempelvis kan röntgen visa förekomst av hälsporre utan att patienten uppvisar några symptom.

Symptom

Smärta under och kring hälen. Svårigheter att belasta foten. Ökad smärta på morgonen.

Behandling av hälsporre / plantar fasciit hos oss på Muskelcentrum

Vi har stor erfarenhet av behandling plantarfasciit och har under åren finslipat teknikerna för att så snabbt som möjligt minimera smärta och återställa funktion. Vi använder en kombination av fokuserad/radiell stötvågsbehandling samt rehabiliteringsträning. Ibland kan orsaken till hälsmärtan orsakas av problem från rygg/nerv och då behandlar vi det annorlunda men med lika gott resultat.

 

 

Artikelförfattare Johan Söderström

Artikelförfattare Johan Söderström

VD för Muskelcentrum

Johan Söderström – Leg. Naprapat, idrottsmedicinsk specialist och grundare Muskelcentrum

Johan är legitimerad Naprapat och arbetar med yppersta världseliten inom ishockey där han bland annat varit en del av medicinska teamet i Tre Kronor. Johan har dessutom publicerat forskningsartikel inom stötvågsterapi 2016. Han är i dag VD för Muskelcentrum och håller kontinuerligt vidareutbildningar för terapeuter.

Boka här