Som första Naprapatklinik i Uppsala har vi nu tillgång till Diagnostiskt Ultraljud

Muskuloskeletal ultraljudsundersökning hos din Naprapat i Uppsala.

ultraljudVi på Muskelcentrum har Examen i Muskuloskeletal Ultraljudsdiagnostik (MSKUL) och använder ofta ultraljudsundersökning ensamt eller som ett komplement till övriga kliniska undersökningar. Detta gör att vi kan säkerställa vilken struktur som orsakar smärta eller nedsatt funktion. Med ultraljud kan man också se omfattningen av en skada och även följa läkningsprocessen över tid vilket kan ge information om behandlingseffekt och även säga hur lång tid det är kvar innan man kan återgå till idrott/aktivitet. Ultraljudsundersökning lämpar sig väldigt bra som komplement till den övriga undersökningen. De vanligaste områdena/skadorna som vi undersöker är:

– Muskelbristningar exempelvis hamstringsskada (typ1 och typ2), bristning i vaden (gubbvad).
– Smärta i senor såsom hälsenebesvär, tennisarmbåge, golfarmbåge, löparknä, hopparknä, hälsporre eller axelbesvär.
– Ligamentskador vid trauma såsom fotledsstukningar, knäskador och axelluxationer.
– Slemsäcksinflammationer exempelvis Baker´s cysta.
– Ljumskbesvär.
– Meniskskador eller ligamentskador i knäet.
– Höftbesvär.

Korta väntetider

Vi har ofta korta väntetider för att få en ultraljudsundersökning och du kan oftast få en tid inom en vecka. Du behöver ingen remiss för att få komma till oss.

Ultraljudsundersökning – Hög teknologi

Vid en ultraljudsundersökning sänds svaga ljudvågor in i underliggande vävnad och reflektionen (ekot) av ljudvågorna skapar en bild av vävnaden. Eftersom vävnaderna har olika densitet kommer ljudvågorna att absorberas och reflekteras olika mycket. Ljudvågorna omvandlas sedan till en rörlig bild av vävnaderna som ses på en högupplöst bildskärm. Med en s.k. dopplerteknik kan man exempelvis även se pågående inflammation/kärlaktivitet i området. Vi på Muskelcentrum använder den senaste utrustningen inom ultraljudsdiagnostik specifikt riktat mot muskuloskeletala besvär.

Många fördelar

Ultraljudsundersökningen är smärtfri och man kan analysera bilden direkt. Man får också en dynamisk bild, dvs. man kan undersöka ett område under rörelse, t.ex. kan man se hur det ser ut i axeln när man lyfter armen vilket blir mycket mer funktionellt och också ofta underlättar diagnostiken betydligt. Om man jämför detta mot exv. en magnetkameraundersökning där man måste vara helt still och där det ofta är både väntetid på själva undersökningen men också på analys och svar på MR-undersökningen finns det med ultraljudsundersökningen flera fördelar. Många gånger är också en ultraljudsundersökning minst lika bra som en magnetkameraundersökning när det gäller att ställa diagnos och vissa gånger till och med bättre. Undersökningen är helt smärtfri och ofarlig.

Välkommen!

OBS! Diagnostiskt Ultraljud används ej för att diagnosticera skador längs med ryggraden, ej heller benbrott!

1-s2.0-s1356689x12001932-gr3

Bilden till vänster visar en knäskålssena med kärlinväxt (hopparknä). Bilden till höger visar en frisk knäskålssena efter behandling.